1e sprekerspodium; een eneverende vrijdagmiddag

Vrijdag 20 april jl. 15:10 uur druppelen de eerste sprekers en gasten binnen in de werkplaats van het Scheepstrapand. “Koffie/thee?” vraag ik om praktische reden, maar ook om het ijs een beetje te breken. Want ja: wat er straks gaat gebeuren weet bijna niemand. Ik heb de tafels in een U-opstelling gezet zodat het scherm en de beamer nog zichtbaar zijn, maar vooral om een ‘intieme’ sfeer te creëren in de zaal van 15 bij 12 meter.

Om 15:30 uur zijn de meeste gasten binnen en kunnen we beginnen. Ik trap zelf af met een korte uitleg van mijn achterliggende gedachte namelijk kennis delen en projecten binnen Friesland zichtbaar maken. Jeroen de BoerCoördinator muziek, Bibliotheken Midden-Fryslân volgt met een inspirerend verhaal over de socialmediacasterEen interactieve touchscreenzuil die aan de hand van de RIFD-code (barcode die zit op alle artikelen uit de Bieb) informatie ophaalt van het web. Denk hierbij aan recencies, filpmjes van Youtube of Twitterberichten. Deze gesubsidieerde zuil wordt binnenkort ook in de mediatheek van een voortgezetonderwijs school geplaatst. Een innovatief project waar technische kennis is vertaald naar een praktisch systeem dat voor diverse branches vele mogelijkheden kent.

Uit de zaal kwam de vraag hoe het proces rondom dit project is verlopen. “Was er veel weerstand en hoe ben je daarmee omgegaan?” Naar aanleiding hiervan kwam de discussie op gang. Diverse deelnemers lieten hun mening weten en er werd gediscussieerd over de invloed van de overheid op innovatieve projecten. Ferenc Jacobs wist hier met zijn verhaal over innovatie op het ‘platteland’ om krimp tegen te gaan goed op in te spelen. De discussie ging in de richting van ‘de Friese mentaliteit’.

Tot slot vertelde Gijs van Hesteren op een verhalende manier over zijn innovatief projecten, wat deels vanwege bureaucratie maar niet van de grond komt. Ook hier ontstond veel discussie over en tenslotte rees de vraag: hoe kunnen we dingen wel laten slagen in Friesland? Deze vraag was eigenlijk ook de conclusie van de middag. De wil en de ideeën zijn er. Hoe krijgen we het voor elkaar om de projecten ook daadwerkelijk te laten slagen? Overheden eerder betrekken bij projecten? Of juist niet en daarmee het brutaalste jongetje van de klas zijn?

Er is ieder geval veel behoefte om over deze materie te discussiëren. De vraag is in welke vorm dit moet gebeuren. Moeten er concrete vraagstukken bij de kop worden gepakt? Zodat we vervolgens oplossingsgericht te werk kunnen gaan? En is ‘het sprekerspodium’ hier geschikt voor? Het woord is aan jullie!

Groetjes Elizabeth

Advertenties

Een gedachte over “1e sprekerspodium; een eneverende vrijdagmiddag

  1. Dank voor dit duidelijke verslag. De vorm die je gekozen hebt was wat mij betreft een leuke. Niet teveel van te voren structureren, daar is niets mis mee.

    Laten we vooral blijven proberen om overheden bij innovatieprojecten te betrekken. Niet zozeer omdat we op hun geld uit zijn, maar omdat de overheid een onlosmakelijk deel van de samenleving vormt, sterker nog, de overheid, dat is een verschijningsvorm van ‘ons allemaal’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s